ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


Ρέθυμνο , 13.1.2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την έντονη διαφωνία τους με τις ρυθμίσεις και την ομόφωνη απόρριψη με κατηγορηματικό τρόπο των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, διατύπωσαν οι Πρόεδροι των Επιστημονικών Φορέων (υγειονομικών ,νομικών ,μηχανικών ) στη συνάντηση της Δευτέρας, στην οποία συμμετείχε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Η μέχρι σήμερα κακοδιαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων με ευθύνη του κράτους αλλά και η κακή οικονομική συγκυρία , δεν αποτελεί άλλοθι για επικίνδυνες προτάσεις και λύσεις που δίδουν την χαριστική βολή στον ιατρικό κόσμο, που πλήττεται από την ανεργία, την περιστασιακή απασχόληση, την μετανάστευση.
Από το 2000 ξεκίνησε η συστηματική λεηλασία και η προσχεδιασμένη υφαρπαγή των αποθεματικών, της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΤΣΑΥ, ενός υγιούς μεν ταμείου αυτασφάλισης αλλά με άβουλες και ανεπαρκείς , διορισμένες, κρατικές διοικήσεις.
Το γεγονός αυτό εξακολουθεί στην συνείδηση των γιατρών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να αποτελεί έγκλημα χωρίς τιμωρία εις βάρος συνεπών ασφαλισμένων .
Με την υπαγωγή του ΤΣΑΥ στο ΕΤΑΑ (Ταμείο αυτοαπασχολούμενων ) μαζί με τα αντίστοιχα των νομικών και των μηχανικών το 2008 , υπήρχε προοπτική επιβίωσης δεδομένου ότι στα ταμεία αυτά η αναλογία εργαζόμενων / συνταξιούχων μεχρι και το 2011/2012 ηταν περιπου4-5/1 , αλλα η συνεχώς αυξανομένη υποαπασχόληση και η ανεργία των τριών κλάδων και η συνεχιζόμενη από το κράτος με διάφορους τρόπους αφαίμαξη των αποθεματικών , οδηγει και το ΕΤΑΑ στα βράχια .
Ηθικό δίδαγμα : η συνέπεια των ασφαλισμένων πάντα τιμωρείται !
Εύλογη απορία : αυτά που πληρώναμε τόσα χρόνια εμείς… χάθηκαν , αυτά που βάζουμε η θα βάλουμε στην άκρη θα τα βρούμε? Με τίνος την εγγύηση? Του ελληνικού Δημοσίου μήπως ?
Αυτά για την ιστορία των …μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού (βλ. κρατικών απαλλοτριώσεων )
To προσχέδιο για το ασφαλιστικό, έτσι όπως έχει παρουσιαστεί, αποτελματώνει κάθε ατομική δραστηριότητα , οδηγεί τον ιατρικό κόσμο σε υπαλληλοποίηση η σε μετανάστευση ενώ στερεί τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών και άλλων υποχρεώσεων του.
Η διαφαινόμενη ετήσια φορολογική και ασφαλιστική δαπάνη θα αγγίζει το 50-60 % αν συνυπολογίσει κάνεις την ηδη υψηλή φορολογία από το πρώτο ευρω , το τέλος επιτηδεύματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης , την προκαταβολή φόρου , και τις προτεινόμενες εξωπραγματικές ‘’ασφαλιστικές΄΄ εισφορές (20% επι του εισοδήματος όπως προβλέπει το προσχέδιο του νεου Ασφαλιστικού) καθιστά αδύνατη την επιβίωση των ελεύθερων επαγγελματιών επιστημόνων, και της υγιούς επαγγελματικής δραστηριότητας ,ειδικότερα , των γιατρών που εργάζονται στον χώρο των μικρών και μεσαίων ιατρείων/εργαστηριών.
Οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για την περαιτέρω μείωση των τιμών Ιατρικών Εργαστηριακών Πράξεων, μεσοσταθμικά, κατά 43% (είχε προηγηθεί μείωση κατά 26% το 2013) επι του ισχύοντος τιμολογίου του 1991 ( ! ) αλλά και η χρόνια ΄΄ομηρία ΄΄ των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ , καθιστούν σχεδόν αδύνατη την επιβίωση του ιατρείου / εργαστηρίου της «γειτονιάς», επιτρέποντας απροκάλυπτα στους , έτοιμους από καιρό , μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εγχώριους και κυρίως ξένους, να εισέλθουν στο ερειπωμένο περιβάλλον, δημιουργώντας ισχυρά ολιγοπώλια και οδηγώντας στην εξαρτημένη μισθωτή εργασία τους Λειτουργούς Υγείας ( όσους περισσέψουν από τις …μελλοντικές προσλήψεις στον Δημόσιο τομέα ).
Η χαριστική βολή για την κατάρρευση της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας έρχεται σε μία εποχή όπου δεν είναι έτοιμες οι δημόσιες δομές και τα δημόσια Νοσοκομεία να καλύψουν το τεράστιο κενό σε μεγάλο εύρος υπηρεσιών υγείας ( όπως συμβεβλημένα ιατρεία , εργαστήρια ΕΟΠΥΥ ) που θα δημιουργηθεί στην ασφαλιστική κάλυψη του πληθυσμού .
Υποστηρίζουμε την απόφαση των δευτεροβάθμιων οργάνων των επιστημονικών συλλόγων για συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο υπουργείο εργασίας, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου καθώς και την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για το Σάββατο 16 Ιανουαρίου και καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν το παρόν.


ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ