ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου και ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου,
υπό την αιγίδα της 7η Υ.Π.Ε. Κρήτης, παρουσιάζουν το βιβλίο του Φώτη Καγγελάρη
«Το Βλέμμα και το Είναι στην Ψύχωση»Εκδόσεις Άγκυρα, 4η έκδοση, την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016, 19:00 στο Βιβλιοπωλείο Κλαψινάκης, Λ.Ηγ. Γαβριήλ 59(Έναντι Δ. Κήπου)
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λιοδάκης Αντώνης, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Διευθυντής του Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου
Τέση Λαζαράτου, Ψυχοθεραπεύτρια
Τζανάκης Μανόλης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
και ο Συγγραφέας.
Θα διαβαστούν, επίσης, τα κείμενα του Κώστα Γεμενετζή, Ψυχίατρου, Ψυχαναλυτή
και του Στέφανου Ροζάνη, Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν η κ. Τριχοπούλου Άννα, Δρ Κοινωνιολογίας, Υποδιοικήτρια 7ης ΥΠΕ και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Στεφανάκης Γιώργος.
Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης χαιρετίζει ποιητικά το βιβλίο
Μέλη της θεατρικής ομάδας Α.Ψ.Ε.Ν.Τ.Η του Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου θα απαγγείλουν τα ποιήματα από την αρχή των κεφαλαίων του βιβλίου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο συγγραφέας αναλύοντας την ψυχωτική διαδικασία συνομιλεί μ’ ένα πλήθος συγγραφέων από τον χώρο της ψυχοπαθολογίας, της φιλοσοφίας, της τέχνης, της πολιτικής και άλλων τόπων του λόγου για να αναδείξει τον βαθύ πυρήνα του ψυχωτικού υποκειμένου ως θεμελίωση της ετερότητας αλλά και να υποστηρίξει την εγγύτητα του υποκειμένου της τρέλας με το υποκείμενο του σημαίνοντος.
Η «φυσιολογικότητα» ως άμυνα έναντι της φύσης του ανθρώπου αναδύει την ανθρώπινη συνθήκη σε «Λεξ εικ όν» ερμηνείας και αναζήτησης νοήματος και την επιθυμία ως το όχημα για το ταξίδι στο χρόνο.
Επίκαιρη και ανανεωμένη η κλασική αυτή μελέτη για τη σχιζοφρένεια, σε διάλογο με τα μεγάλα ερωτήματα του καιρού μας.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΔιδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου του Παρισιού με έμφαση στη σχιζοφρένεια και σπουδές επίσης στη φιλοσοφία και γλωσσολογία.
Μαθήτευσε κοντά στους S. Tomkiewitz, D. Cooper και J. Lacan. Διετέλεσε Επιστημονικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Υγείας & Ιατρικής Έρευνας Γαλλίας.
Έχει διδάξει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το αντικείμενο της επιστήμης του και εκπονήσει τα αντίστοιχα συγγράμματα αλλά επίσης έχει γράψει και διδάξει επί σειρά ετών για την ψυχανάλυση και τη φιλοσοφία της τέχνης και της εικόνας -υπό έκδοση βιβλίο. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σχέση της τέχνης με την «τρέλα» και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων, εκπομπών, διαλέξεων κλπ. Έχει επιμεληθεί εκθέσεων, παρουσίασης βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων.
Ιδρυτής της «Εταιρείας Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας», η οποία, στις εκδηλώσεις της, με ένα συγκεκριμένο θέμα την κάθε φορά, συγκεντρώνει πλήθος καλλιτεχνών, επιστημόνων και πανεπιστημιακών. Για φέτος: «Η Ετερότητα ως καθρέφτης της Ταυτότητας: art brut-outsider art».
Έχει εντρυφήσει επίσης στην ψυχαναλυτική ανθρωπολογία μέσω της μεγαλύτερης, ίσως, συλλογής τελετουργικών μασκών στον κόσμο, καρπό προσωπικών αναζητήσεων στη διάρκεια ταξιδιών στο σύνολο, σχεδόν, των χωρών του πλανήτη, μέρος της οποίας εκθέτει κατά καιρούς.
Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και ένα μυθιστόρημα.