ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Λ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 124  74100 ΡΕΘΥΜΝΟ                                                  Ρέθυμνο 15/5/2017
ΤΗΛ.-FAX 2831029016
  Αρ. Πρωτ.106

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΓΙΑ  ΤΗΝ   ΝΕΑ   ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ  ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Το πολυαναμενόμενο  νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια   Φροντίδα Υγείας  (  ΠΦΥ)   κατατέθηκε  πριν ένα μήνα περίπου και οδεύει προς ψήφιση  μέσα στις επόμενες  μέρες. Είναι   θέμα  μείζονος σημασίας  ,     μας  έχει απασχολήσει τόσα χρόνια ,  έχει εξαιρετική δυσκολία στην εφαρμογή στην παρούσα  οικονομική συγκυρία  , μακρινό χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης   αλλά   κανένα  περιθώριο  αποτυχίας ! .
Ζητήσαμε και είχαμε   πολύωρη συνάντηση /συζήτηση επί του νομοσχεδίου και επί της  πρότασης  των Ιατρικών Συλλόγων  Κρήτης  (και του ΠΙΣ ) με τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό, στο Ρέθυμνο ,  γνωρίζοντας    την δυσκολία του εγχειρήματος   αλλά και  τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του νομού μας  .   
Ένα   νέο σύστημα  ,που φιλοδοξεί  να καλύψει το τεράστιο κενό   της προνοσοκομειακής δημόσιας περίθαλψης  , απαιτεί    συναίνεση  , ειλικρίνεια , συνεργασία  και όχι μάχες χαρακωμάτων   ,όπως μέχρι τώρα  , αν θέλουμε να έχει  προοπτική .
 Αντίθετα    έχουμε την αίσθηση  ότι θα ψηφιστεί   ως έχει με συνοπτικές διαδικασίες  χωρίς αλλαγές , χωρίς  ουσιαστική συζήτηση   και έχοντας δημιουργήσει  νέες αντιπαλότητες   και νέα  ρήγματα  σε ένα πολύ  ευαίσθητο  χώρο  ,αφού μιλάμε  για   περίθαλψη και υγεία .
Γιατροί κατά νοσηλευτών, μαιών,  φαρμακοποιών και αντίστροφα .Παθολόγοι κατά Γενικών γιατρών, ,   οι γιατροί των ΤΟΜΥ δηλαδή , και αντίστροφα.  
Δηλαδή όλοι αυτοί οι οποίοι ,κατά τους εμπνευστές  του σχεδίου , θα πρέπει την επομένη μέρα     να συνυπάρξουν αρμονικά , να συνεργαστούν ,και να καλύψουν   ικανοποιητικά   τις ανάγκες ενός   ταλαιπωρημένου  από πολιτικές επιλογές και αστοχίες  πληθυσμού  , δεν αποδέχονται ο ένας τον άλλο . Δεν είναι, νομίζουμε   ότι καλύτερο για αρχή.
Δεν καταλαβαίνουμε  και  δεν πήραμε απαντήσεις   γιατί τόση βιασύνη , γιατί  είναι προτεραιότητα   ,  ποιος η ποιοι το επιβάλουν ,τι  και ποιους  εξυπηρετεί  εντέλει. Πάντως σε καμιά περίπτωση την  καλύτερη περίθαλψη .
Στο νέο σχέδιο ,   εισάγονται δυο νέες δομές , δηλαδή οι Τοπικές μονάδες υγείας ( Το. Μ. Υ) και τα Αστικά Κέντρα  Υγείας  (πρώην  ΙΚΑ ,ΕΟΠΥΥ Κ.ΛΠ)  που θα συμπληρώσουν    μαζί με τα υπάρχοντα   Αγροτικά Κέντρα Υγείας ,  και   τους Συμβεβλημένους  Ειδικούς γιατρούς , το δίκτυο πρωτοβάθμιας κάλυψης του πληθυσμού .
Τα βασικά ερωτήματα  , που προκύπτουν  , είναι δυο :
Το πρώτο .Πως θα στελεχωθούν  και πως θα διασυνδεθούν  οι νέες δομές μεταξύ τους αλλά και με το νοσοκομείο και τους συνεργαζόμενους γιατρούς , αφού   από αυτήν την διασύνδεση   θα εξαρτηθεί η «κυκλοφορία»  των πολιτών και το επίπεδο υπηρεσιών   μέσα στο νέο σύστημα  ?.   Πόσο εύκολη θα είναι η πρόσβαση για τον ασφαλισμένο  ,ποιες   επιλογές θα έχει   , ποιες     υπηρεσίες  θα λάβει,  από ποιους ακριβώς   επαγγελματίες  υγείας  και σε ποιους ρόλους   ,σε ποιους χρόνους  και   με ποιο επίπεδο   ποιότητας ?
Το δεύτερο . Αξιοποιείται επαρκώς  τουλάχιστον  , το υπάρχον  ιατρικό δυναμικό της χώρας , πολύ καλού  επιπέδου κατά γενική    ομολογία, με ποιες συνθήκες εργασίας , και με ποιες προοπτικές  ?
Θα εμποδίσει το νέο σύστημα   την αιμορραγία , την φυγή  των νέων  γιατρών,   αποφοίτων  των ιατρικών σχολών , η αυτών που τελειώνουν την ειδικότητα τους που αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για την χώρα   (  ήδη  18000 από αυτούς εργάζονται στο εξωτερικό αναβαθμίζοντας το επίπεδο περίθαλψης άλλων χωρών )  και που όλοι ελπίζαμε ότι θα μπορέσουν να προσφέρουν υπηρεσίες όχι μόνο στην ΠΦΥ αλλά και  στο ήδη γερασμένο  ΕΣΥ ?  
Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι μάλλον αρνητική και πραγματικά ευχόμαστε να διαψευστούμε .
Με ποια λογική ένας ειδικευμένος γιατρός  με 5-10 χρονιά   εργασιακή εμπειρία θα παραμείνει σε αυτή τη χώρα  η θα επιστρέψει   ως  συμβεβλημένος με το ΕΟΠΥΥ  περιμένοντας να … αυξηθούν οι ΤΟΜΥ  και να χάσει την σύμβαση του και την δουλειά του αφού όσο θα…  αυξάνονται οι ΤΟΜΥ θα  ελαττώνονται οι συμβάσεις ?   
Πόσους  ειδικευμένους και ποιων ειδικοτήτων  θα προσλάβουν τα  Αστικά  κέντρα υγείας,  (σημερινά  ΠΕΔΥ, αποδεκατισμένα ειδικά στον νομό μας  ) με την 18ωρη λειτουργία  σε δυο βάρδιες  ? Με ποια βεβαιότητα  για την εργασιακή συνέχεια τους  για την μετά τη σύμβαση (και την χρηματοδότηση ) περίοδο ?  
Με  ποια λογική θα πρέπει οι ειδικευμένοι που ξεπερνούν το 60%  του ιατρικού δυναμικού , το πολυτιμότερο   επιστημονικό κεφάλαιο στον χώρο της υγείας ,  να μείνουν στην Ελλάδα όταν το μήνυμα είναι ότι περισσεύουν στο νέο σύστημα  και προοδευτικά θα μείνουν …άνεργοι ?
Τελικά οι πολλοί γιατροί και μάλιστα  ειδικευμένοι είναι το πρόβλημα η η ανικανότητα , διαχρονικά ,της πολιτείας να τους αξιοποιήσει ?
 Την ιδία στιγμή  οι έλληνες ειδικευμένοι  γιατροί ,  προσκαλούνται  με δελεαστικούς όρους  από  χώρες που , παρεμπιπτόντως  ,  λόγο ανάλογων συστημάτων έχουν κυρίως Γενικούς γιατρούς στην ΠΦΥ και μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων . Δεν είναι οξύμωρο ?
 Από ποιόν θα   παρακολουθούνται    τελικά  οι   ασθενείς  με  χρόνια σοβαρά νοσήματα όπως  για παράδειγμα  στα καρδιολογικά και   στα  πνευμονολογικά   ? Το υποχρεωτικό «πέρασμα » από  μη ειδικούς ωφελεί τον ασθενή ? Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ελεγχτεί η μη αναγκαία  ιατρική  επίσκεψη ?
Είναι λογικό,    να στελεχωθούν  οι  Τομείς  ΠΦΥ  (τομέας ευθύνης κάθε Κέντρου  Υγείας – ένα προβλέπεται στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή  μας   ) για κρίσιμες ειδικότητες  με πληθυσμιακά κριτήρια της τάξης  Ι/25000- 30000  κατοίκους  για Καρδιολόγους, Βιοπαθολόγους  , Ακτινοδιαγνώστες  η  1/2000-2500 για παθολόγους η 1/10000 για οδοντιάτρους ? Με τι ρυθμούς  θα δουλεύουν αυτοί οι άνθρωποι και πόσο θα περιμένουν οι ασθενείς τους για να τους δουν  ?
Έχουν αλήθεια καλυφτεί όλες οι ανάγκες της χώρας συμπεριλαμβανόμενων   των  νησιώτικων  ,  των ακριτικών  και δυσπρόσιτων  περιοχών , όπου η κατάσταση παραμένει δραματική, τουλάχιστον από Γενικούς γιατρούς  , που  λόγω ειδικότητας θεωρούνται οι πλέον κατάλληλοι?
 Περισσεύουν  γενικοί γιατροί   για   να στελεχώσουν προοδευτικά ( πόσο προοδευτικά ) όλες τις ΤΟΜΥ  και να  αναλάβουν  τον βασικό ρόλο του  «θυρωρού»   και μάλιστα  αυστηρού ,  στις πύλες του  νέου συστήματος ,   που τους επιφυλάσσεται    παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις  περί του αντιθέτου και παρά την κοινή παραδοχή  ότι ούτε ομοιογενώς ούτε επαρκώς είναι προετοιμασμένοι για να αναλάβουν τέτοια ευθύνη ?
Έχουν αλήθεια καλυφτεί οι ανάγκες σε παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα Νοσοκομεία ,στα Κέντρα Υγείας ,στα  εναπομείναντα   πολυιατρεία  του προηγούμενου  αποτυχημένου συστήματος  ( βλ. ΠΕΔΥ χωρίς γιατρούς ούτε εντός ούτε εκτός των δομών )  ώστε να περισσεύει προσωπικό για τις ΤΟΜΥ ?  
Είναι  προς όφελος των ασθενών  η   προοπτική «υποκατάστασης» των γιατρών  και μεταφοράς ιατρικού έργου σε μη γιατρούς   αφού διευρύνονται  οι αρμοδιότητες   παραϊατρικών  και άλλων επαγγελματιών υγείας ,   όπως  η συνταγογράφηση και οι  ιατρικές πράξεις , (αυτά δηλαδή που πήρε πίσω  ο κ.   Βορίδης )   που   επανέρχονται και μάλιστα   αδιαπραγμάτευτα !?
Γιατί  τόση επιμονή  στο συγκεκριμένο θέμα? Ποια  «αδήριτη » ανάγκη το επιβάλλει ? Ποια πολιτική η άλλη σκοπιμότητα?    Γιατί δεν  απαγορεύεται νομοθετικά, ρητά ,ούτε  σε αυτό  τον νόμο,   η πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή ? Εδώ   δεν ισχύει το ευρωπαϊκό  ( και   διεθνές  ) νομικό καθεστώς  ?
Επεξεργαστήκαμε και αντιπαραθέσαμε στο νομοσχέδιο  την πρόταση των Ιατρικών Συλλόγων που στηρίζεται σε δυο κύριους άξονες :  
-Εμπλοκή όλων η των περισσότερων γιατρών μέσω συλλογικών συμβάσεων  με τον ΠΙΣ και τους  Ιατρ. Συλλόγους  άρα εκμετάλλευση όλου του διαθέσιμου ιατρικού δυναμικού.
-Ελεύθερη πρόσβαση και επιλογή γιατρού, από τον πολίτη   είτε ως οικογενειακού είτε ως θεράποντος ειδικού ,  ο όποιος θα  συνεργάζεται και θα ελέγχεται  ,  με το σύστημα  ΠΦΥ  μέσω της πιστοποίησης  η  της  σύμβασης του.
 Ο  Οικογενειακός   Γιατρός   με ειδικότητα , παθολόγου, γενικού γιατρού η παιδίατρου  έχει την ευθύνη του ιατρικού φακέλου και συνεργάζεται με τον ειδικό   , χωρίς   την  υποχρεωτική διαδικασία των παραπομπών γιατί αυτό προκαλεί άλλου είδους παρενέργειες  
Πρόσβαση στους συμβεβλημένους   η πιστοποιημένους γιατρούς    μέσω ηλεκτρονικής κάρτας υγείας με όλες τις πληροφορίες (επισκέψεις, εργαστηριακά, ιστορικό, θεραπείες  )   και δυνατότητα χρήσης ως χρεωστικής για την αγορά υπηρεσιών μέχρι ένα ορισμένο κατ έτος ποσόν ,ανάλογα με την ηλικιακή αμάδα ,  το ιατρικό ιστορικό ,ανάλογα δηλαδή με τις πραγματικές ανάγκες του ασφαλισμένου
Οι υπηρεσίες πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ,  ανά επίσκεψη  και  πράξη   , βάσει του ισχύοντος κρατικού τιμολογίου , επικαιροποιημένου.
Αυτά επιγραμματικά .  Άπλες διαδικασίες ,πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη, εφαρμογή πρωτοκόλλων,  έλεγχος ποιότητος , πιστοποίηση  , έλεγχος  ικανοποίησης και αποτελεσμάτων  μέσω των διαθεσίμων πλέον παντού αναλόγων εφαρμογών  ηλεκτρονικής διακυβέρνησης  .
Απλό σύστημα ,  δηλαδή άμεσα εφαρμόσιμο εκτός και εάν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση.Για την ιστορία  αυτοί οι τύπου   ΤΕΒΕ σχεδιασμοί  ,ανάγονται στο « 3 Μνημόνιο »
( επιθεώρηση υγείας 2/11) .
Αυτά που τότε  όλοι καταδικάζαμε ως αποτυχημένο αναχρονισμό  , αποτελούν  σήμερα   «προοδευτική  πρόταση»  στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.  
Τα δημογραφικά δεδομένα όπως η γήρανση του πληθυσμού , η νοσηρότητα, η ιατρική βιοτεχνολογία , και φαινόμενα απρόβλεπτα όπως η μετανάστευση πληθυσμών αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα  και επιβαρύνουν όλα τα ευρωπαϊκά οικονομικά συστήματα και όχι μόνο το ελληνικό  .
Η μόνη ρεαλιστική  λύση  , για εμάς , είναι,  κάθε χώρα, να αξιοποιήσει το δικό της ανθρωπινό δυναμικό και την συσσωρευμένη εμπειρία χρόνων  από την εφαρμογή ανάλογων εθνικών συστημάτων υγείας  ( στην Βρετανία παιδεύονται από το 1948 ! )  στην Ευρώπη  ,  εκτιμώντας πρώτα   τα  μετρήσιμα  ιατρικά  αποτελέσματα   και έπειτα τα οικονομικά.
Εμείς ,ως Ιατρικός  Σύλλογος, χωρίς κανενός είδους δεσμεύσεις ,θα είμαστε παρόντες στην επομένη φάση , της εφαρμογής ,  αφού  έτσι κι αλλιώς θα περάσει αυτούσιο  παρά τις  όποιες ενστάσεις  του ιατρικού σώματος     ,ασκώντας πάντα εποικοδομητική   κριτική και ελέγχοντας  την αποτελεσματικότητα του συστήματος.    
                                                                                                  

                                                    ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ