ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΙΣ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Αξιότιμε κ. πρόεδρε του ΠΙΣ
Αξιότιμοι κ.κ συνάδελφοι , μέλη του ΔΣ
Αναντίρρητα η Νομοθεσία που διέπει την λειτουργία Ι.Σ. και Π.Ι.Σ , όπως και ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας χρειάζονται επικαιροποίηση.
Παρά το γεγονός ότι έχει κλείσει η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου , θεωρήσαμε χρήσιμο να σας μεταφέρουμε μερικές σκέψεις μας ενώ παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στον χώρο μας αλλά και την αντιπαράθεση στους κόλπους μας .
Οι όποιες αλλαγές η προσθήκες πρέπει να γίνουν όπου έχει εντοπιστεί αδυναμία η ασάφεια της προηγούμενης νομοθεσίας καθώς και σε ότι εμπόδιζε τους συλλόγους και τον ΠΙΣ να έχουν αποτελεσματικότητα στις ενέργειες τους και όχι βέβαια να στρέψουν των ΠΙΣ κατά των συλλόγων η το αντίθετο. Δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο θα ωφελήσει ο συγκεντρωτισμός τον ΠΙΣ , ούτε πως θα συνεχίσουν οι ΙΣ να υπάρχουν και να δρουν αν δεν έχουν αντικείμενο πέρα από την αδειοδότηση των ιατρειών και την … ρύθμιση της κυκλοφορίας των γιατρών .
Η τριετής διάρκεια της θητείας των ΔΣ , για παράδειγμα , δεν είναι κατά την γνώμη μας το πρόβλημα στην λειτουργία των συλλογικών οργάνων και δεν εμποδίζει τα ΔΣ να ανταποκριθούν στην αποστολή τους . Αντίθετα αυτό που δρα διαλυτικά και επιδεινώνεται προοδευτικά είναι η χαμηλή συμμετοχή ,η έλλειψη ενδιαφέροντος , η ηττοπάθεια , ο εφησυχασμός , οι πάντα υπαρκτές και υφερπουσες αντιπαλότητες μεταξύ τμημάτων του ιατρικού σώματος όπως για παράδειγμα ότι οι σύλλογοι και κατ επέκταση ο ΠΙΣ εκφράζουν τα συμφέροντα κυρίως των ιδιωτών γιατρών , η σχέση με τις τοπικές κοινωνίες και η απαξίωση εντέλει και από την πολιτεία του θεσμικού ρόλου των επιστημονικών συλλόγων . Αυτά πρέπει να ανατάξουμε .
Δεν χρειάζεται , κατά την γνώμη μας , να καταργηθεί και να αντικατασταθεί η υπάρχουσα νομοθεσία εξ ολοκλήρου με νέα όπως επιχειρείται με το άρθρο 69 του προτεινόμενου νομοσχεδίου , εγείροντας πάρα πολλά ερωτηματικά με την εξάλειψη κυριολεκτικά κάθε προηγούμενης νομοθεσίας . Χρειάζεται μόνο να επικαιροποιηθεί με την ομόφωνη η δυνατόν έγκριση των μεταβολών από την ολομέλεια των πρόεδρων των ΙΣ τουλάχιστον.
Η προτεινόμενη από πολλούς συλλόγους άμεση έκτακτη σύγκλειση της ολομέλειας των πρόεδρων είναι επιτακτική ανάγκη λόγο της κρισιμότητας του θέματος.
Ο πόλεμος ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών δεν μας βοηθά , αντίθετα μας εκθέτει ανεπανόρθωτα και στους γιατρούς και στην κοινωνία και μας αποπροσανατολίζει από θέματα κρίσιμης σημασίας όπως η ΠΦΥ όπου πάλι ριζικές και κρίσιμες αλλαγές , ψηφίστηκαν χωρίς καμία διαφοροποίηση , σαν να μην υπάρχει σε αυτή τη χώρα συλλογική εκπροσώπηση των γιατρών . Εσκεμμένα η όχι αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι προς όφελος των γιατρών .
Για θέματα όπως η ενημερότητα εισφορών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ( Άρθρο 51 , Παρ. 2 ” περί ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ΙΣ με τον ΠΙΣ”) δηλαδή τον ΕΦΚΑ που δεν υπήρχε το 2014 , όπως δεν υπήρχε και ο νόμος Ασφαλιστικού – Κατρούγκαλου είναι αυτονόητο ότι πρώτο το ΔΣ του ΠΙΣ έπρεπε να ζητήσει την αφαίρεση του και είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις όλων των συλλόγων και η εύλογη απορία αν όλα αυτά υπάρχουν στο αρχικό κείμενο της επιτροπής η είναι εμβόλιμες και σκόπιμες προσθήκες.
Η ανάρτηση του σχεδίου της επιτροπής θα απαντήσει στα ερωτήματα αυτά και είναι πλέον επιβεβλημένο για λόγους ηθικής τάξης να γίνει άμεσα .
Οι σημερινές συνθήκες είναι διαφορετικές από την περίοδο 2013-14, οι γιατροί ευρίσκονται συνεχώς στοχοποιημένοι , έχουν χάσει το Αυτασφαλιστικό Ταμείο τους , υπόκεινται σε εξοντωτικό φοροασφαλιστικό καθεστώς χωρίς καμία εγγύηση για επαγγελματική επιβίωση και αξιοπρεπή σύνταξη με ανταποδοτική επιστροφή των εισφορών που πλήρωναν για χρόνια και καλούνται να συνεχίσουν να πληρώνουν !! .
Η ευθύνη όλων μας , και του ΠΙΣ , για ότι έχει συμβεί είναι μεγάλη ανεξάρτητα από τις πολιτικές συγκυρίες . Δείτε για παράδειγμα αυτό που συμβαίνει με την ψηφοφορία στο τέλος των γεν. συνελεύσεων. Μόνο αντιπροσωπευτική υπερψήφιση δεν μπορεί να θεωρηθεί η συνοπτική ψήφιση από τους παρόντες που αντιστοιχούν στο 1/3 η στο 1/4 των αρχικώς παρόντων . Αυτά είναι που πρέπει να αλλάξουν κατά προτεραιότητα .
Θα μπορούσε να ενισχυθεί ο θεσμός της Συνόδου των Προέδρων με συνεδριάσεις 2-3 φορές τον χρόνο , εκτός των έκτακτων , ένα ευέλικτο σχήμα που αποδεδειγμένα είναι και λειτουργικότερο της Γ.Σ.
Επειδή αυτή Νομοθεσία είναι κομβική για την συνέχεια και την ύπαρξη των οργάνων – συλλόγων και των κυττάρων – ιατρών του ιατρικού σώματος , επειδή είναι ίσως η μοναδική φορά που εμείς έχουμε τον πρώτο λόγο στα θέματα που μας αφορούν , καλό είναι να το εκμεταλλευτούμε προς όφελος των γιατρών .
Δεν χρειάζεται βιασύνη η προχειρότητα. Προτείνουμε να ξαναδούμε τα καίρια ζητήματα , τουλάχιστον , επικαλούμενοι το γεγονός ότι η όλη κατάσταση στην χώρα μας έχει αλλάξει και αλλάζει συνεχώς όπως και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των γιατρών ευρίσκεται σε δεινότερη θέση και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για ενδοιατρικές συγκρούσεις ούτε για νομοθετήματα που ναρκοθετούν το μέλλον όλων μας.
Με εκτίμηση
Οι πρόεδροι
Γιώργος Στεφανάκης Παρασκευή Ορφανουδάκη
Ι. Σ. Ρεθύμνου Ι. Σ. Χανίων