ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Λ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 124  74100 ΡΕΘΥΜΝΟ                  Ρέθυμνο 16/4/2018
 THΛ 2831029016
 Αρ.πρωτ. 98                                                                                                       
                                             Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Το  ΔΣ  του ΙΣΡ   με αφορμή την καταδίκη της παιδιάτρου επιμελήτριας της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου μας , συμμερίζεται την αγανάκτηση και την απογοήτευση  που προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου  σε ολόκληρη την ιατρική κοινότητα και  ιδιαίτερα στους γιατρούς του νοσοκομείου .
Το ΔΣ  του ΙΣΡ  εκφράζει  την αλληλεγγύη του   στην γιατρό , που όπως φάνηκε  στην ακροαματική  διαδικασία ,τουλάχιστον για εμάς τους γιατρούς που την παρακολουθήσαμε  ,  ενήργησε σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα σε ότι αφορά την κλινική εικόνα ,τα εργαστηριακά αλλά και τα αντικειμενικά ευρήματα  του μικρού ασθενή  και αντιμετώπισε μια ασυνήθιστη και ραγδαία   επιδεινούμενη κατάσταση  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.   Θα συμπαρασταθούμε   μέχρι τέλους  στην συνάδελφο μας  στην προσπάθεια της να αποδείξει την αθωότητα της   .
Η δραματική κατάληξη, δηλαδή η απώλεια του μικρού Διονύση  συγκλόνισε βέβαια πρώτα από όλους τους ατυχούς γονείς του μικρού παιδιού   αλλά και τους γιατρούς   που  προσπάθησαν μέχρι τέλους να την αποτρέψουν   .  Έγινε όμως παράλληλα η αιτία να φανούν   ακόμη μια φορά οι  αδυναμίες και οι  ανεπάρκειες   σε όλα τα επίπεδα    του συστήματος  που καλείται   να διερευνήσει   αξιόπιστα και έγκυρα επιστημονικά τα ακριβή αίτια ενός θανάτου ,.  
 Η καταδίκη της γιατρού  σε πρώτο βαθμό   έρχεται να προστεθεί  σε μια σειρά   καταδικαστικών αποφάσεων  εις βάρος  γιατρών του νοσοκομείου μας   και έχει ως συνέπεια  την   δημιουργία   νέων  ανησυχητικών  δεδομένων    στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και της περίθαλψης   ,ιδιαίτερα της νοσοκομειακής  στον τόπο μας .
Σύμφωνα με το Κωδ. Ιατρ. δεοντολογίας κάθε   γιατρός απολαμβάνει της επιστημονικής ελευθέριας και ενεργεί βαση της εκπαίδευσης ,  της πείρας και των κανόνων της τεκμηριωμένης και βασισμένης σε ενδείξεις ιατρικής επιστήμης.
Αν θεωρήσουμε λοιπόν ότι οι γιατροί  ενεργούν   σύμφωνα με τα ισχύοντα και την συνείδηση τους  , η πιθανότητα κάποιο η κάποια περιστατικά τους    να μην έχουν την επιθυμητή έκβαση   ,είναι μια αδήριτη ιατρική πραγματικότητα .
Η διερεύνηση   της ιατρικής ευθύνης , η αξιολόγηση  των δεδομένων  όπως οι πραγματογνωμοσύνες και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις αλλά ακόμη και οι απλές εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας    , όταν μια τέτοια υπόθεση φθάσει στην δικαιοσύνη  , τουλάχιστον όπως αυτό  γίνεται  μέχρι τώρα στην χώρα μας  , πάσχουν   σοβαρά .
Οι  καταδικαστικές αποφάσεις χωρίς επαρκή επιστημονική   τεκμηρίωση  έχουν    σοβαρές  συνέπειες και παρενέργειές όπως      την  άσκηση  ΄΄αμυντικης΄΄ ιατρικής και την αποδυνάμωση  ειδικοτήτων  πρώτης γραμμής  και υψηλής ευθύνης , την διατάραξη τα σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρών και ασθενών  αλλά και την αποτελεσματικότητα  της ιατρικής λειτουργίας και της αξιοπιστίας  του νοσοκομείου μας εν προκειμένω   .
Η πρόταση των Ιατρικών Συλλόγων   προς την πολιτεία , και ιδιαίτερα προς τους   υπουργούς   Υγείας  και Δικαιοσύνης   ,  όπως έχει διατυπωθεί και σε άλλες περιπτώσεις, είναι να νομοθετηθεί και να συσταθεί   ένα σώμα ,μια ανεξάρτητη αρχή ,  ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων  με συμμέτοχή έγκριτων πανεπιστημιακών η κρατικών λειτουργών από τον χώρο της ιατρικής και της νομικής ,που θα  αναλαμβάνει από την αρχή έως το τέλος την διερεύνηση τέτοιων σοβαρών  περιστατικών  προκειμένου να αποδίδονται ευθύνες  αν υπάρχουν  η  στην αντίθετη περίπτωση να μην σπιλώνεται  η ανθρώπινη  και η επιστημονική  υπόληψη   ενός γιατρού  και να    αποφεύγεται   μια άδικη και ψυχοφθόρα   διαδικασία διάρκειας πολλών ετών  .  

                                               ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΡΕΘΥΜΝΟΥ