ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Λ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 124  74100 ΡΕΘΥΜΝΟ   
ΤΗΛ.-FAX  2831029016
 E-mail  is-reth@otenet.gr  
                                                                                                                                                                 
             Αρ.πρωτ.98                                                                      Ρέθυμνο  6/3/2020
                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το  ΔΣ του  ΙΣΡ  συναντήθηκε με κλινικούς   και εργαστηριακούς ιδιώτες  γιατρούς   του Συλλόγου μας προκειμένου  να συντονιστούν  καλυτέρα οι ενέργειες μας  ,σε προ νοσοκομειακό επίπεδο, σύμφωνα πάντα με  τις οδηγίες του ΕΟΔΥ  και του ΠΙΣ  απέναντι στην εξάπλωση του νέου κορονοιου.
Καταρχήν θέλουμε να επισημάνουμε ιδιαίτερα  την αναγκαιότητα :
 Της συμμόρφωσης  στην αυστηρή τήρηση των απλών κανόνων της ατομικής προστασίας,
 Της προστασίας των ανθρώπων του στενού ή του ευρύτερου περιβάλλοντος μας , ιδίως των ηλικιωμένων και των ευπαθών  καθώς και
Της ασφαλέστερης διαδικασίας πρόσβασης στην ιατρική φροντίδα.
Στην  φάση της επιδημίας στην οποία ευρισκόμαστε τώρα  ,  θεωρούμε ότι η εξάπλωση δεν μπορεί να αποτραπεί  και  στοχεύουμε  κυρίως στην  καθυστέρηση  και στον  μετριασμό της διασποράς της νόσου, ώστε να μην αρρωστήσουν πολλοί άνθρωποι μαζί.
Η ασφαλέστερη διαδικασία που προτείνεται από τους ειδικούς εάν έχετε συμπτώματα όπως αυτά  που προσομοιάζουν με  αυτά του κοινού κρυολογήματος η της γρίπης είναι  ο περιορισμός   στο σπίτι  και η άμεση  επικοινωνία   με το γιατρό σας κατ αρχήν τηλεφωνικά!
Με τον τρόπο αυτό και μετά από προσεκτική λήψη του ιστορικού ο ειδικός γιατρός είναι ο μόνος που έχει την δυνατότητα να  εκτιμήσει   υπεύθυνα και να συστήσει
την παραμονή και την παρακολούθηση  στο σπίτι η
την εξέταση στο ιατρείο κατόπιν προ συνεννόησης ει δυνατόν   η
την παραπομπή  σε κρατικές δομές υγείας με ασφάλεια.
Η σωστή και έγκαιρη   παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας αφορά    πάνω από  80% των περιστατικών που αναμένεται να εξελιχθούν   ήπια .
Σε  περίπτωση επιδείνωσης θα γίνεται παραπομπή ,με την προβλεπόμενη διαδικασία ,στο νοσοκομείο όπου έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι για την ασφαλή προσέλευση του ασθενούς και την νοσηλεία του.
Η απροειδοποίητη επίσκεψη , χωρίς καμιά προστασία όπως η χρήση μάσκας που επιβάλλεται σε  άτομα με βήχα η πυρετό σε Νοσοκομείο , Κέντρα Υγείας ,Φαρμακεία ή Ιδιωτικά ιατρεία ,  ενέχει  κίνδυνο διασποράς !
Τα συνηθέστερα  συμπτώματα  , με τα μέχρι τώρα  δεδομένα, είναι :Πυρετός (σε 90% των ασθενών), ξηρός βήχας (σε 68% των ασθενών), δύσπνοια (σε μικρότερο ποσοστό).  Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε ναυτία, έμετος, διάρροια (περίπου 5%).
 Ο νέος κορονοϊόςSARS- CoV-2μεταδίδεται  από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια σιέλου και βλέννης κατά τον βήχα, το φτάρνισμα, τη χειραψία και την από κοινού κατανάλωση φαγητού ή ποτού. Πρόσφατα δεδομένα αναφέρουν ότι ο ιός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια που «ταξιδεύουν» λιγότερο από δύο μέτρα. .
 Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες, ωστόσο η περίοδος επώασης ποικίλλει από μία έως 14 ημέρες.
Μπορεί πράγματι να αρρωστήσουν πολλοί μαζί γιατί έχουμε έναν νέο ιό, δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν διαθέτουμε εξειδικευμένη αντιικη θεραπεία  και κανένας δεν έχει αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση.
 Αυτός είναι ο λόγος, που η εφαρμογή αυστηρών μέτρων ατομικής προστασίας και μέτρων ελάττωσης του συγχρωτισμού και των κοινωνικών επαφών είναι πολύ σημαντική και   όχι επειδή είναι πιθανό οι πιο πολλοί από εμάς να αρρωστήσουμε σοβαρά.
Η προσήλωση στις παραπάνω οδηγίες είναι απολύτως απαραίτητη και η συνεργασία όλων μας αναγκαία.
Συγκατοικούμε στον πλανήτη με τους ιούς και τα βακτήρια  και πρέπει να μάθουμε να προστατευόμαστε με την βοήθεια της τεκμηριωμένης  επιστημονικής γνώσης  , της σωστής  ιατρικής  πρακτικής   αλλά και του τρόπου ζωής που υιοθετούμε.
Η αντιμετώπιση της νέας απειλής για την δημόσια υγεία  είναι θέμα καλής πληροφόρησης  και καλής οργάνωσης  από τους υπεύθυνους φορείς    αλλά  και υπεύθυνης  συμπεριφοράς   και ψυχραιμίας  από όλους μας. 

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                      Γ.ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ                                                     Α.ΚΑΠΕΛΕΡΗ